§ 54.1 støtteperson

Hvis dit barn skal anbringes eller er anbragt uden for hjemmet i enten familiepleje eller på et opholdssted, har du ret til en neutral støtteperson efter Servicelovens § 54.1. Det er kommunen, der betaler og fastsætter, hvor mange timer om måneden, du kan få en støtteperson. Du har lov til at vælge din støtteperson, men kommunen skal godkende dit valg.


Som støtteperson har jeg tavshedspligt og taler ikke med sagsbehandlere, familieplejekonsulenter eller andre omkring sagen.


At opleve, at ens barn bliver anbragt, vil for næsten alle forældre føles, som om ens hjerte går i stykker – også selvom man måske selv har været med til at tage beslutningen.

Det er en tilstand, hvor man kan føle sig oversvømmet af følelser som sorg, afmagt, mindreværd og vrede og tanker om at være en dårlig forælder.

Det er meget svært for andre helt at forstå, hvad man gennemgår, og man vil derfor ofte opleve en stor ensomhed oven i alle de andre svære følelser, man kæmper med. Det kan være svært at finde ro eller tro på, at fremtiden vil  bringe noget godt med sig.

Midt i alle følelserne skal man også finde ud af, hvordan ens rolle som forælder skal være, ligesom man skal forholde sig til sagsbehandlere og de mennesker, der tager nu sig af ens barn det meste af tiden.

En støtteperson hjælper dig og din familie med at håndtere anbringelse bedst muligt, så dit barn får en mere rolig anbringelse og ikke skal bekymre sig om, hvordan I klarer det.

En støtteperson kan:

  • Hjælpe dig med dine rettigheder og pligter.
  • Hjælpe dig med at gennemlæse og forstå papirer og udtalelser fra det offentlige, hvis du har brug for det.
  • Hjælpe med at forberede møder med kommunen, anbringelsesstedet eller andre interessenter, så du får sagt det, du har brug for og får svar på dine spørgsmål.
  • Hjælpe med at høre og huske, hvad der bliver sagt til møderne.
  • Hjælpe ved at lytte til dig og være der for dig.
  • Hjælpe dig med kontakten til dit barn, så I får det bedst muligt sammen under de nye forhold.
  • Hjælpe med, at du får den bedst mulige kontakt til myndigheder og anbringelsessted.

En støtteperson kan ikke hjælpe dig med at få dine børn hjem igen.

Du er altid velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale. Hvis du beslutter dig for at have mig som din støtteperson, tager jeg kontakt til din  sagsbehandler og ordner det fornødne.

Jeg er medlem af Foreningen af Professionelle Støttepersoner og har gennemgået foreningens 2 dages grundkursus. http://www.psforeningen.dk/ Som støtteperson kender jeg dine rettigheder, men jeg er ikke din advokat i sagen. Jeg deltager dog i lovopdateringskurser inden for området.

Socialstyrelsen har udgivet en folder omkring dine/jeres rettigheder, hvis et eller flere af jeres børn er anbragt uden for hjemmet. Det har du ret til