Søvn og stress

Rigtig mange af os har prøvet at ”lege grillkylling” en hel nat i perioder, hvor vi har rigtig mange bolde i luften. Vi har måske mange nye og presserende opgaver på arbejde og på hjemmefronten fortsætter vi ofte med at løbe stærkt for at få enderne til at nå sammen.

Når vi endelig dejser om i vores seng, kører hjernen for fuld damp, og vi kan ikke falde i søvn. Eller hvis vi falder i søvn, vågner vi pludselig og kan ikke falde i søvn igen. Tankerne myldrer rundt i hovedet og tanken om næste dags mange udfordringer kan næsten få en til at gå i panik – for ”hvis jeg ikke får sovet, klarer jeg det ikke”.

Hvorfor falder vi ikke bare i søvn, når vi er trætte? Det gør vi ikke, fordi mængden af stresshormoner i vores krop er al for høj. Når det er tilfældet, spænder vi i kroppen, og hjernen fortolker anspændtheden som et signal om, at der kan være fare på færde. – Og når noget opleves farligt, har hjernen svært ved at overgive sig til søvnen.

Vi er derfor nødt til at gøre en aktiv indsats for at hjælpe krop og hjerne til at give slip.

Sov godt – og længe!

Vi er afhængige af en god nattesøvn for at holde vores hjerne sund. Under søvnen genopbygges hjerneceller, ligesom der sker en øget væskegennemstrømning i hjernen. Den øgede mænge hjernevæske fjerner affaldsprodukter, som ellers kan ophobes i hjernen og give skader på lang sigt.

God søvn handler både om at sove tilstrækkelig lang tid – for manges vedkommende er det faktisk nødvendigt med 8 timer +/- 1 time, samt om kvaliteten af søvnen.

Det er ikke bare små børn, som har brug for en fast døgnrytme. Det har vi andre også – og især i perioder, hvor vi er under stort pres. Det betyder helt konkret, at det at gå i seng og stå op på nogenlunde samme tidspunkt hver dag, det hjælper krop og hjerne til at give slip.

Mange falder ned foran en af husets mange skærme, lige til de er klar til at lægge sig på puden. Det er faktisk ikke en særlig god ide. Det blå lys, fra skærmen, påvirker produktionen af søvnhormonet Melatonin, så vi har svært ved at falde i søvn.

Mange indtager også rimelig stor mængder kaffe/te eller cola for at få energi til dagens mange gøremål. Undersøgelser har vist, at selv små mængder koffeinpåvirker vores søvn.

Så tre enkle råd til en bedre søvn vil være:

  • Sluk for skærmene en time før du går i seng og lav noget hyggeligt.
  • Gå så vidt muligt i seng og stå op på faste tidspunkter
  • Skift kaffe/te/cola ud med andre former for drikkevarer. Hvis dit liv falder sammen uden morgenkaffen, så prøv at nøjes med en enkelt kop.